Wat is mede?

Mede is een alcoholische drank gemaakt van 2 basis ingrediënten: honing en water. Aan de mix van honig en water wordt daarna gist toegevoegd om het fermentatieproces in gang te zetten. Aan de mix van honing, water en gist, wordt ook vaak fruit toegevoegd om fruit mede te maken. Fruit mede word ook wel Melomel genoemd.
Waar wijn alleen uit druiven en water mag bestaan kun je aan mede van alles toevoegen. Zo heb je tientallen verschillende smaken mede en misschien wel meer.
Ook heb je bij mede net als bij wijn een verschil tussen droog en zoet. Over het algemeen is mede wel zoeter en zachter dan wijn.

Geschiedenis

Mede is een eeuwen oude drank die vooral in vroegere tijden erg populair was en zelfs als een gift van de goden werd beschouwen. Mede heeft daarom ook een grote rol gespeeld in veel mythologische verhalen. Vooral in de Noorse mythologie komt mede vaak voor maar de drank komt oorspronkelijk uit Azie. Zo zijn er recepten gevonden van 1700 voor christus. De oudst bekende vernoeming van mede is uit 7000 voor Christus. Mede was vooral erg populair bij de Romeinen, Grieken en Noorderlingen.
Mede heeft in de loop der eeuwen veel wisselingen aan populariteit meegemaakt en werd af en aan gedronken door zowel adel als het gewone volk. Mede is in de afgelopen 100-200 jaar minder populair geweest, maar gelukkig weer in opmars. Mede word weer steeds bekender en daar helpen wij graag aan mee!

Hoe wordt mede gemaakt?

Het maken van mede gaat vrijwel hetzelfde als het maken van wijn. Dit is ook een reden waarom mede vaak in de volksmond honingwijn word genoemd. De benaming honingwijn is echter onjuist. Officieel is honingwijn, wijn waar honing aan toe is gevoegd en dus geen mede.

Bij wijn heb je als basis ingrediënten druiven en water, bij mede zijn de basisingrediënten honing en water.
Het fermentatieproces voor mede is langzamer dan het fermentatieproces voor wijn. Honing is voor gist namelijk een stuk moeilijker om te zetten in alcohol. Om deze reden word er bij het maken van mede vaak ook fruit gebruikt. Fruit bevorderd het fermentatieproces.

soorten mede

Er zijn veel verschillende soorten mede. Net als dat je bij wijn veel verschillende soorten druiven hebt heb je bij mede veel verschillende soorten honing. Zo kan je goed het verschil proeven tussen mede gemaakt van heide honing en mede gemaakt van eucalyptus honing. Daarnaast worden er ook verschillende ingredienten toegevoegd aan mede zoals: kruiden, fruit en hop. De combinaties bij mede zijn dus eindeloos, er is voor ieder wat wills!

Trending: Mede

In Amerika is mede al een tijdje in opkomst, er zijn in de laatste jaren tientallen nieuwe meaderies (mede brouwerijen) uit de grond geschoten als paddenstoelen. Je hebt tegenwoordig zelfs speciaal ontworpen “Mead Halls” waar je als een viking kan drinken en genieten van heerlijke mede.

In Nederland is het helaas nog steeds vrij moeilijk om aan deze heerlijke, historische drank te komen. Vooral op Fantasy of historische festivals is mede al een tijd verkrijgbaar, maar buiten deze evenementen is mede nog steeds vrij onbekend in Nederland.

Heathen Mead is ontstaan om mede toegankelijker te maken en deze heerlijke drank in populariteit te laten stijgen. Met onze hulp word mede steeds populairder ook in Nederland!
Share the love, share the mead!

Skål!